fredag 28 september 2012

Bryggeriet Pilsner Urquell



Vad vore ett besök i Plzen utan ett besök på Urquellbryggeriet?

Vi började morgonen med att checka ut från hotell courtyard by Mariott och ställde av våra väskor i bilen. Sedan började vi vandra runt i Plzen, tillsammans med vår guide givetvis.

Plzen - Studio Ghiblis nästa stad?

Sedan var det dags att bege sig till Urquellkomplexet. Även om det var tidig morgon kunde vi märka av att man var mitt inne i ölfestivalsfirandet. De små ölstånden utanför på gatorna hade redan öppnat eller höll på att öppna. Dessa glada, firande människor tillsammans med den gulliga stadens vackra arkitektur gjorde att jag drog några kopplingar till Hayao Miyazakis animerade filmer. Studio Ghibli som är en japanbaserad studio har gjort många mysiga filmer som ofta innefattar en supercharmig och utsökt liten stad (påhittad, men nästan alltid europeisk) samt lika charmiga människor som bor i den. En sådan där feel-good-stad helt enkelt, som man önskar fanns på riktigt. Så kändes Plzen, det är lite synd bara att vädret inte gjorde bilderna och staden rättvis. Man kunde verkligen känna den där härliga småstadskänslan, en ölfestival kan ju låta rätt så stökig, men så kändes det aldrig! Folket var bara glada. Å andra sidan har ju tjecker ett annat förhållande till öl än vad svenskar har, det var ingen redig fylla i allmänhet, även om det självklart fanns några här och där som kanske fått sig ett glas för mycket.


"Så Plzen ölfestival, som äger rum en gång per år, tycker jag man definivt ska besöka! En härlig tjeckisk folkfest med gamla anor!"










Dags för Urquell!

Väl inne i Urquells huvudbyggnad så satte vi oss ner vid receptionen och väntade på att den guidade turen skulle starta. Guiden kom och presenterade sig och sedan började vi turen. Totalt var vi nog 30 personer - från världens alla hörn - som ville ta del av pilsnerns historia. Vi började med att gå ut ur huvudbyggnaden och mot bryggeriet, in i en gigantisk hiss som tog oss några våningar upp. Där inne fanns en liten biosalong, så det var bara att inta sin plats och titta på filmen - som då naturligtvis handlade om Urquells historia. Visste ni att Urquell är den första Pilsnern i världen? All annan pilsner bygger alltså på den tillverkning som först startade här i lilla Plzen i mitten av 1800-talet.


Turen fortsatte sedan vidare runt i hela komplexet och sedan ner i källaren. Det var nog den mest spännande biten. Där nere där det ständigt är ganska kyligt, ligger gigantiska tunnor med Pilsner som ska lagras. Utan pastöriseringen som sker här nere, skulle ölen bara hålla i några dagar.

Vi skulle nu få smaka färsk, opastöriserad pilsner Urquell, direkt från fabriken! Direktrappad från en gigantisk trätunna.

Efter smakprovningen fortsatte vi vidare, mer berättelser och fler historier om detta bryggeri, innan det var dags att bege sig upp på marknivå igen. Riktigt mysigt besök måste jag säga. Ett sånt gigantiskt företag trodde jag skulle bjuda på en "torrare" visning men den var riktigt familjär och personlig. Som resten av Plzen.

Entrén

Den kända triumfbågen som syns på det röda sigillet på Urquellpilsnern 

tillverkningsprocessen

Bryggeriet

Kokande kittlar

Nere i källaren

Något missvisande bild då detta är en Fenixöl. Fenix är inte ens Tjeckisk, men vi var tvungna att provasmaka de olika sorterna som såldes utanför.


Det var allt för denna gång, följ bloggen genom att skriva in er e-mailadress i fältet upp till höger.




/Ciao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar