torsdag 27 september 2012

Coal safari i Most



Majsfält mellan Prag och Most

Efter den händelserika första dagen i Prag var det nu alltså dags att rulla vidare. Jag och gänget lämnade hotel Jalta i ottan för att med minibus färdas vidare i Tjeckien! Efter ca 2 timmar (och ett godistopp på en bensinstation) var vi nu framme i denna lilla stad som heter Most. Vädret hade blivit betydligt ruggigare och det kändes verkligen höstigt och grått. Så det var ganska mysigt att sitta där i bilen och bara blicka ut. Men nu var det dags för ett s.k "Coal Safari", eller kolsafari.. Vad nu det innebär? :D Vi hade alla olika idéer om vad detta kunde vara för något. Men det var inga konstigheter. I några timmar åkte vi runt mellan olika platser runt omkring Most där de utvinner kol, som sedan skickas vidare till energibolag. Dessa gigantiska landskap hade enorma, gapande hål med stora maskiner och rullband och tågräls runt om. Industri på hög nivå, och var en märklig syn mot den annars så gröna och lugna omgivningen.

Gänget, något frusna, och guiden - på väg till vårt första stopp.

Hela denna region livnär sig mer eller mindre på denna kolutvinning och säga vad man vill, för eller emot det, så gör de även mycket gott - förutom att riva upp enorma hektar land. Den mark som rivits upp används sedan till att bygga upp något annat. Exempelvis hade det byggts en konstjord sjö och en annan var på gång, en stor hästkapplöpningsbana m.m.

ruggig höstdag i Most
Vissa tyckte det var mer bekvämt att stanna inne i bilen under den guidade turen :D

Jag med min kolhatt!

Efter denna "kol-tur" var vi alla ganska frusna, hungriga och något trötta. Därför såg vi verkligen fram emot vårt nästa stopp; Zatec! Regionen där humlen, som gjort Tjeckien känt som öl-landet nummer ett, växer! Och humle = öl. Tjeckerna är ju ena riktiga ölälskare och nu skulle vi alltså åka till denna andra lilla stad som är känt för att vara i "the hops region", humleregionen. Mer om detta i nästa inlägg!


Följ bloggen genom att skriva in din emailadress i fältet upp till höger här på bloggen.


/Ciao!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar